Marian Aas Hansen (42) har for tiden dilla på amerikanske hits og en leopardmønstret buksedress. Her forteller hun om artistlivet, sitt lidenskapelige forhold til mat – og hvorfor det er så viktig å føle seg vel i det du har på deg.

Tekst: Vibeke Stiansen Foto: Johs.Bøe.

Jeg tror jeg skal være så frekk å bestille meg ett glass champagne. Det har jeg jammen fortjent, sier hun med et stort smil, og insisterer samtidig på å betale det selv.

Det er mandag ettermiddag, og Marian kommer rett fra en intimkonsert på Årvoll Gård. Her har hun opptrådt som en del av en trio, sammen med pianist Eirik Berge og mannen Eirik-André Rydningen på trommer. Paret har holdt sammen i nærmere ti år nå, og vært gift i seks av dem. Innimellom gjør de også spillejobber sammen.

Det var så mye kjærlighet i rommet og en nydelig gjeng med mennesker der, oppsummerer hun og virker litt rørt.

For henne er det viktig å ha noe å formidle, og hun velger alltid sine låter med omhu. Denne gangen ble det mange om kjærlighet, og på programmet stod både Imagine og What A Wonderful World, samt noen hun har skrevet selv.

Det hender jeg går hjem fra en konsert og er dypt rørt etter å ha møtt folk som forteller at de har fulgt meg lenge, eller at jeg har beveget dem sterkt.

Musikk trigger noe i oss og finnes overalt. Den følger oss fra dåp til begravelse – og til bryllup og fest. Det er helt rått hva musikk gjør med folk, understreker hun.

Nylig opptrådte Marian med showet Made in America på Drammen Teater. Et prosjekt som startet med et utsolgt Chat Noir og plate i fjor, og som tar utgangspunkt i velkjente amerikanske klassikere og hits. Her får du servert alt fra Chuck Berry og Elvis til Johnny Cash og Dolly Parton, for å nevne noen.

Det var helt fantastisk. Vi hadde en superfin kveld med 13 mennesker, en halv Cadillac og en Harley på scenen. Når gamle og unge står og synger og danser med, blir avstanden mellom sal og scene på en måte borte. Alle spiller på samme lag. Jeg blir så lykkelig av sånt, sprudler hun entusiastisk.

Kontrasten er med andre ord stor til intimkonserten hun nettopp har holdt.

Jeg er så glad for at jeg får bruke meg selv til så mye forskjellig. Fra å leke meg på scenen og bare ha det gøy til det dønn seriøse, forklarer hun.

Zelimir, som hun både opptrer og har produsert showet sammen med, er opprinnelig jugoslavisk. De møttes for første gang i forbindelse med et Beatles-prosjekt for et par år siden, og fant tonen umiddelbart. Det tok ikke lang tid før de ble enige om å lage et show sammen, som i ettertid har blitt til et eget AS.

Vi var først i kontakt med flere produsenter, og det er synd å si det, men det finnes dessverre fortsatt en tydelig skepsis for folk man ikke kjenner eller som har et utenlandsk navn. Da gikk det en f… i meg, og jeg tenkte at: Nei vel, da gjør vi det selv! Og det har vi ikke angret på. Jeg blir litt forbannet av sånt, innrømmer hun.

Tøffere med årene

MARIANN AAS HANSEN FOTO: Johs.Bøe

Marian er veldig opptatt av rettferdighet og at folkene rundt henne blir bra behandlet. Selv mener hun at hun har blitt mye tøffere etter å ha passert 40.

– Jeg har blitt mye modigere og tør å si ifra mer. I tillegg har jeg oppdaget at hver gang jeg setter grenser, så åpner nye dører seg. Nå har jeg lært meg å si nei til ting som ikke føles riktig i magen.

Og for første gang på 16 år har Marian sagt nei til å være med på den årlige juleturnéen som hun alltid er en del av.

Det er jo dritskummelt, men også deilig å kjenne på at jeg tør. For dette føles riktig. I stedet skal jeg holde mine egne kirkekonserter og storbandkonserter, hvor jeg kan være litt mer personlig og fortelle om ting jeg har på hjertet, forteller hun stolt. Det er tydelig at hun gleder seg til nettopp det.

Har du alltid drevet med sang og musikk?

Jeg begynte å spille fiolin da jeg var 7-8, selv om jeg egentlig ville spille cello. Det gjorde nemlig storesøsteren min. Som liten var jeg så innmari sjenert, og sang bare når jeg trodde jeg var alene. Men de andre sneik seg rundt hushjørnene for å høre på, når jeg hadde stengt dem ute av huset, ler Marian.

På en juleavslutningskonsert i 6. klasse, sang hun likevel på en scene for første gang.

Jeg husker godt at søstera mi var skikkelig nervøs på mine vegne. Men det gikk jo bra, og i etterkant foreslo musikklæreren min at jeg skulle ta sangtimer.

Dette førte igjen til sangopptredener med det lokale korpset, og med storband fra hun var 15.

Etter hvert ble jeg veldig glad i denne sjangeren, og la bort planen om å satse på klassisk som jeg først hadde tenkt, forteller hun.

Noe som skulle vise seg å være et smart valg. Det store gjennombruddet kom i 2006 med It’s Showtime, et show hun også var med på produsere sammen med sin daværende kjæreste, Kåre Conradi.

Året etter valgte imidlertid paret å gå fra hverandre, etter åtte år sammen.

Hvordan er det  å være en offentlig person når slike vanskelige ting skjer?

Å være artist i Norge er en veldig hyggelig affære, og jeg er veldig takknemlig for at jeg bor her og ikke i England, for eksempel. Der er de mye mer nådeløse. Jeg har bare opplevd folk som fine, rause og varme, enten det har vært snakk om brudd, nakenbilder eller fandens oldemor, ler Marian.

Det er jo snakk om et samspill som jeg også er avhengig av. Det er jo folket jeg vil nå ut til, og min erfaring er at hvis du lar de komme bort for å si hei, så får du høre så utrolig mye hyggelig. Det hender jeg går hjem fra en konsert og er dypt rørt etter å ha møtt folk som forteller at de har fulgt meg lenge, eller at jeg har beveget dem sterkt.

Trygg på egen stil

Det du har på deg blir gjerne kommentert, for eksempel hvis du viser deg på den røde løperen. Hva slags forhold har du til klær og trender?

Jeg er jo først og fremst sanger og artist, og jeg leker meg ofte med klær. Det jeg har på meg, er ikke alltid med dypeste alvor. Av og til har jeg fått høre at jeg tok på meg feil kjole på en premierefest, men hvis jeg føler meg fin, er jeg happy. Du kan ikke tilfredsstille alle, og jeg tror jeg har fått alt fra en to’er til en sekser på terningen.

De gangene hun har fått kritikk for dårlig klesvalg, har hun bare ledd av det.

Å ha på seg noe du føler deg vel og fin i kan gjøre at du blomstrer, retter deg opp, strammer rumpa og skyter ut puppa.

Det blir veldig slitsomt hvis du skal tenke på hva alle andre mener hele tiden. For meg er det viktig å være meg selv, konkluderer hun.

Privat trives Marian aller best i jeans og gjerne et par ankelboots med høye hæler.

Antrekket kan godt være enkelt, men gjerne ha innslag av noe med skinn. Enten det er en skinnjakke eller skinnbukse. Da føler jeg meg nesten overvinnelig og litt sånn: You go girl! Og så elsker jeg lange kjoler.

Imidlertid innrømmer Marian at hun hjemme foretrekker en mer comfy stil, gjerne med slaskete joggebukser. Som folk flest, med andre ord. Hun har til og med dristet seg på butikken i en slik bukse, men da med skinnjakke til.

Aller helst er hun kledd i svart.

Jeg liker mye forskjellig, men hvis jeg en dag drister meg til å kle meg i sterke farger, må jeg gjerne over på svart den neste.

På scenen derimot kan Marian til tider være skikkelig vågal. Under det siste showet stilte hun både i en leopardmønstret, trang buksedress og korte skjørt.

Hemmeligheten ligger i noen veldig gode strømper, røper hun.

Jeg kunne aldri tenkt meg å stille i bar hud og korte skjørt. Og den leopardjumpsuiten har full stretch og er skikkelig digg å ha på seg, sier hun og virker svært overbevisende.

Hun har også brukt den privat i et 50-årslag, hvor hun fikk masse positiv oppmerksomhet fra andre damer. Noen av dem inspirerte hun til og med til å kjøpe seg en slik selv.

Du vet du får en gøy kveld når du stiller i et sånt antrekk, gliser Marian.

Hun har aldri vært opptatt av merker, og da hun gikk på videregående var hun innom en skikkelig hippieperiode. Med langt rødt hår, flagrende batikk, lange vester og vide bukser.

Jeg husker at søstera og kjæresten min syntes jeg var helt ute, ler hun.

Det satt derfor langt inne første gang hun kjøpte seg noe fra et kjent merke. En veske fra Marc Jacobs.

Jeg husker jeg tenkte: Oh my God, tenk å bruke så mye penger på en veske. De pengene har jeg jo egentlig ikke.

Men jeg synes det er gøy med kvalitet, og har jeg ikke råd til ekte, skal jeg i hvert fall ikke kjøpe noe som er fake. Det kunne jeg aldri tenke meg, sier hun bestemt.

Hun er overbevist om at klær har utrolig mye å si for hvordan du føler deg.

Noen mener kanskje det er jålete å være opptatt av klær, men å ha på seg noe du føler deg vel og fin i kan gjøre at du blomstrer, retter deg opp, strammer rumpa og skyter ut puppa, understreker Marian.

God til å slappe av

Jeg har ingen guilty pleasures, jeg – bare pleasures! Hvis jeg får lyst til å høre på Justin Bieber så gjør jeg det. Eller Mozart.

Det virker som du har masse energi og er mye i aktivitet. Hva gjør du når du skal slappe av?

Jeg er skikkelig god til å slappe av, og jeg elsker å være alene. Ofte sier jeg til kjæresten: Bare dra du, vennen min, hvis han skal være borte noen dager.

– Jeg har vært sånn helt fra jeg var liten, og syntes det var deilig å få husarrest. Jeg elsker å bare være hjemme, rydde og støvsuge, lese eller se en god film. Kombinasjonen av fantastiske bilder, en god historie og bra musikk er utrolig berikende.

Har du noen guilty pleasures?

– Vet du hva, jeg har ingen guilty pleasures, jeg – bare pleasures! Hvis jeg får lyst til å høre på Justin Bieber så gjør jeg det. Eller Mozart. Jeg tenker at begge har vært hardt arbeidende mennesker, og hver til sitt bruk.

I tillegg til musikk, har hun også en annen lidenskap.

Jeg liker å slappe av med å lage god mat. Det kan være alt fra fisk til en deilig salat.

Jeg har lest at det er kjæresten din som lager mest mat hjemme hos dere?

Ja, det stemmer at han er utrolig flink til å lage mat. Han kan lage en helt himmelsk kyllingsuppe ut av kun et skrog, og jeg forstår nesten ikke hvordan han gjør det. I tillegg blir det så godt at jeg nesten besvimer av lykke. Jeg har sagt flere ganger at han burde starte egen matblogg, sier Marian, og er tydelig fornøyd med mannens ferdigheter på kjøkkenet.

Hun er veldig bevisst på at all mat bør benyttes.

Du kan lage så utrolig mange enkle og raske hverdagsmiddager av restemat. Vi må slutte å kaste så mye mat, oppfordrer hun med stort engasjement.

At Marian også er en ekte livsnyter, er det liten tvil om.

Jeg har et veldig pasjonert forhold til mat, og liker alle former mat og alle former for drikke, fra øl til champagne. Derfor må jeg trene, ler hun.

Jeg liker tanken om å samles rundt et godt måltid, slik folk gjør over hele verden, for å nyte den gode smaken. Men det trenger ikke alltid være så avansert. Jeg kan også nyte en baguette grillet på en bålpanne, forklarer hun.

Det må gjerne være enkelt, men bra. Det er viktig. Hvis jeg for eksempel tar meg ett glass med bobler, skal det helst være ekte champagne med mye smak, avslutter Marian og nipper lett til glasset hun har bestilt.