Å fylle 50 syntes Vendela Kirsebom var skummelt, men sånt blir det selvbiografi av. Vi tok en prat med supermodellen, karrierekvinnen og bondekona om livet, trender – og selvsagt Petter!

Tekst: Vibeke Stiansen Foto: Morten Bendiksen

Vi møter Vendela på stamkaféen hennes, Åpent Bakeri i Inkognitogaten i Oslo, ikke langt unna der hun bor med tenåringsdøtrene sine, Hannah (16) og Julia (19). Hun bestiller “det vanlige” av mannen med fransk aksent, som viser seg å være en dobbel cortado med H-melk. Selv om klokken ennå ikke har bikket ti om morgenen, er dette Vendela sitt andre intervju denne dagen.

Du må være en av de aller mest populære damene i landet akkurat nå. Hvordan føles det?

  Det er jo veldig morsomt. Jeg pleier å si at jeg har hatt my 15 minutes of fame to ganger nå, smiler hun.

Farmen-Vendela

I 2011 var Vendela med på kjendisversjonen av 71 grader nord, og etter at Farmen ble vist på tv tidligere i år, har etterspørselen vært enorm.

Alle som var med på Kjendis-Farmen fikk plutselig et kjempefokus, og jeg tror ingen av oss egentlig var forberedt på at det skulle bli så stort, sier hun og innrømmer at det er ganske travelt om dagen.

Angrer du på at du ble med?

Ikke et sekund! Det var en herlig opplevelse. Bare det å møte nye mennesker som du skal jobbe og bo sammen med. Enkelte oppgaver fatter jeg faktisk ikke at vi fikk til i det hele tatt. Men hovedfokuset var først og fremst å sørge for at dyrene hadde det bra, og det gikk veldig fint.

Da jeg slo på telefonen igjen etter oppholdet, raste det inn med meldinger. Det var nesten ubehagelig. Et lite øyeblikk vurderte jeg å slette alt.

Hun mener likevel at noe av det aller beste med oppholdet, var å melde seg helt ut i seks uker.

Det var så utrolig deilig å ikke være tilgjengelig. Da jeg slo på telefonen igjen etter oppholdet, raste det inn med meldinger. Det var nesten ubehagelig. Et lite øyeblikk vurderte jeg å slette alt, innrømmer Vendela.

Jeg anbefaler virkelig alle å koble seg av for en periode. Selv fikk jeg masse energi av det, forteller hun engasjert.

Tv-programmet Farmen hadde hun aldri sett før hun fikk tilbud om å være med selv, men hun likte konseptet umiddelbart. Vendela måtte likevel konferere med en av sine beste venner, nemlig kjendisstylisten Jan Thomas, før hun sa ja til å bli med. Hun ville gjerne vite om han syntes det var en god idé.

Selvfølgelig, bare gjør det! Jeg tror det kommer til å bli kjempebra, var svaret hun fikk.

Vennskapet med Jan Thomas

Dere har et nært forhold? 

Ja, vi er kjempegode venner. Han henger ofte hjemme hos oss. Vi ser på tv, spiser middag sammen og koser oss. Og døtrene mine elsker han.

Vi deler en forståelse for hva den andre driver med. Selv om vi på en måte egentlig er konkurrenter, har det aldri vært et tema. Vi har alltid vært veldig støttende overfor hverandres produkter.

Selv om begge jobbet og gjorde karriere i USA, møttes de ikke før begge hadde flyttet tilbake til Norge i 2001.

En god venninne introduserte oss. Hun sa: Vendela, du må treffe Jan. Han har også bodd i USA, og han kommer du til å like.

De fant tonen umiddelbart, og har vært venner siden.

Han er jo en kjempeherlig mann, og det er veldig, veldig fint å ha en venn med en liknende historie. Det gir oss et ekstra bånd.

Til høsten dukker både Vendela og Jan Thomas opp i TV2-programmet Kjendisrestauranten. Konseptet som går ut på at fire kjendiser skal drive en restaurant i én uke. I tillegg til Vendela og Jan Thomas, er også fotballfrue Caroline Berg Eriksen og tidligere fotballproff Jahn Ivar «Mini» Jakobsen med.

Vendela Kirsebom. FOTO: MORTEN BENDIKSEN
Vendela Kirsebom. FOTO: MORTEN BENDIKSEN

Er du god til å lage mat?

– Jeg koser meg i hvert fall med det, og synes det er en fin måte å slappe av på. Kanskje ikke sånn i hverdagen, men i helger når jeg har god tid og skal ha venner på besøk.

Hvilken rett har du hatt mest suksess med?

Det tror jeg må være kjøttgryta mi. Jan Thomas skryter i hvert fall veldig av den og sier den er ekstremt god, sier hun og ler litt beskjedent.

Fra modell til merkevare

At hun har mange jern i ilden, er det ingen tvil om. I fjor var hun med på å designe en el-sykkel og til neste år lanseres en vanlig sykkel med hennes navn. Om ikke lenge kommer strikkegenseren Vendela, og hun holder også egne foredrag for næringslivsbransjen om karrieren sin.

Det begynte egentlig som en tilfeldighet. Et advokatfirma tok kontakt og lurte på om jeg kunne tenke meg å holde et foredrag med temaet: Fra modell til merkevare. Noe jeg syntes hørtes spennende ut.

Hun takket ja til utfordringen, og foredraget ble en suksess.

Allerede da jeg havnet på forsiden av Sports Illustrated som 26-åring, og plutselig ble et kjent navn over natten, tenkte jeg at jeg hadde fått en kjempemulighet til å gjøre noe mer ut av karrieren min og ta modellyrket et skritt videre en gang i fremtiden. Jeg gikk fra å være anonym modell til en «alle» visste hvem var. Det var veldig spesielt.

Likevel skulle det gå en del år før forretningsideen ble satt ut i praksis. I 2007 designet Vendela sin første brillekolleksjon, som skulle bli starten på en rekke produkter under eget navn.

Jeg hadde lenge hatt en drøm om å lage en egen krem. Etter at jeg ga ut boken Beauty Bible (2007), ble jeg kontaktet av et firma som hadde lyst til å lage denne kremen.

Etter hvert har den fått selskap av andre produkter og blitt til en hel hudpleieserie.

Er alt bare tilfeldigheter?

Litt har vært tilfeldigheter, men jeg har også være veldig åpen for det. For eksempel har jeg nevnt i intervjuer hva jeg har hatt lyst til å gjøre, og så har noen plukket det opp og tatt kontakt. I USA lærte jeg meg dette med networking og hvor viktig det er å knytte kontakter. For du vet aldri, plutselig sitter du og prater med noen på et fly, og så kan det ende i et samarbeid senere. Jeg tror jeg har lett for å komme i kontakt med folk, og det er nok en fordel, innrømmer Vendela.

Du virker som en ganske mild type, hvordan er du som businesskvinne?

– Ingenting kommer gratis. Du må vite hva du vil og være fokusert. Jeg kan nok være ganske tøff i forhandlinger. Det må man nesten være for å lykkes, tror hun bestemt.

Om stil og trender

Hun var bare 13 år da hun ble oppdaget på gata av modellmamma Eileen Ford, som uttalte at «your face can make a million dollars». Men først måtte Vendela gjøre ferdig skolen. Det store modellgjennombruddet kom fem år senere, og siden har det gått slag i slag.

Jeg har levd et liv hvor glamour, paljetter og høye hæler var faste innslag. Det appellerer ikke like mye til meg lenger, for jeg er nok en ganske annen person innvendig.

Hva slags forhold har du til klær og trender?

Da jeg var 13 var jeg ikke opptatt av det i det hele tatt, men etter hvert ble det kjempegøy. Jeg var som en kameleon med forskjellige looks hver dag, og jeg elsket det.

Siden jeg alltid har hatt det tilgjengelig, er jeg nok ikke like opptatt av det lenger. Nå er jeg mer interessert i å kjøpe klær til døtrene mine.

Hun liker imidlertid å investere i ting som kan vare en stund.

Jeg har en 20 år gammel kåpe fra Prada som er like fin, og som jeg er veldig glad i. Det samme med en annen fra Jil Sander, som jeg har hatt lenge. Jeg liker klassiske plagg som holder seg over tid.

Hvordan vil du beskrive stilen din?

Jeg tror jeg er litt rocka og klassisk. Det må ikke bli for konservativt og kjedelig. Ikke for preppy. Jeg liker innslag av rocka elementer, slik som uttrykket til Isabel Marant eller Zadig & Voltaire. I hverdagen er jeg nok veldig casual og trives best i jeans og T-skjorte.

Jeg har levd et liv hvor glamour, paljetter og høye hæler var faste innslag. Det appellerer ikke like mye til meg lenger, for jeg er nok en ganske annen person innvendig, forteller hun ærlig.

Til dette intervjuet stiller Vendela i en svært avslappet look, som understreker dette. Hun har lite sminke på, om noe, og ser naturlig ut med håret satt opp i en enkel hestehale. I tillegg til jeans og T-skjorte har hun en tynn, grå ullgenser utenpå. Hun har de samme joggeskoene som hun brukte på Farmen, og røper at hun ikke har hatt hjerte til å bytte ut skolissene som gårdshunden Balto tygde på.

Vendela Kirsebom. FOTO: MORTEN BENDIKSEN
Vendela Kirsebom. FOTO: MORTEN BENDIKSEN

Da jeg bodde i New York fartet jeg rundt på høye hæler hele tiden, og jeg elsker det også. Men der kjører man jo taxi eller bil til alt. Sånn fungerer det jo ikke her. Da er det mye mer praktisk med joggesko.

Men jeg synes fortsatt det er gøy å dresse meg skikkelig opp en gang i blant, for eksempel når jeg skal på store arrangementer, fest eller i bryllup. I hvert fall når jeg vet hva skal ha på meg, sukker hun og ler litt.

Jubilant med boklansering

I januar fylte hun femti. I forkant skrev hun et ærlig innlegg på bloggen sin, hvor hun fortalte at hun gruet seg til nettopp det.

Jeg var redd for at livet skulle være over. Jeg har liksom gjort alt – gjort karriere, vært gift og fått barn. Mange rare tanker svirret i hodet, og jeg var redd for at alt skulle ta slutt.

Men sånn ble det jo heldigvis ikke. Jeg hadde en helt fantastisk dag med familie og venner, og siden har det egentlig vært helt greit. Det er jo bare et tall, smiler hun.

I anledning jubileet åpnet det seg også en ny mulighet. Et forlag tok nemlig kontakt og ville gi ut selvbiografien hennes.

Jeg har tidligere vært litt skeptisk til sånt, og barna mine klager ofte over hvor lite jeg deler av ting jeg opplever. Men jeg fikk en veldig god tone med Anne Gunn Halvorsen, som jeg skriver boken sammen med. Eller det vil si, hun skriver og jeg prater, forteller Vendela og korrigerer seg selv.

Jeg har jo hatt en veldig morsom karriere, opplevd utrolig mye og føler jeg har mye å fortelle. Så det har vært en veldig hyggelig prosess.

Får vi vite noen hemmeligheter?

Da må dere kjøpe boken, den kommer ut til høsten, sier businesskvinnen med glimt i øyet.

Den kommer jo til å handle om jobb og livet mitt, fra barndommen og fram til nå. Noe er godt kjent allerede, men jeg vil også dele ting jeg ikke har fortalt tidligere, røper hun.

Om Petter Pilgaard

Det er jo ett spørsmål du har fått veldig ofte den siste tiden …

Jeg kommer til å svare akkurat det samme som jeg har sagt til andre, kommer det raskt før hun fortsetter.

Petter og jeg er ekstremt gode venner. Han er utrolig fin, snill og kanskje et av de mest positive menneskene jeg har møtt. Vi trives veldig godt i hverandres selskap og jobber en del sammen. Vi har det først og fremst veldig gøy sammen.

Så får vi bare se hva som skjer, avslutter Vendela.

Edit: 30/05-17 bekreftet endelig Vendela og Petter at de er kjærester – vi gratulerer!
Les om det nye paret i Se og Hør her >