Som 14-åring ville hun være Alexis i Dynastiet, og hun elsker fortsatt å pynte seg. Vi tok en prat med Ingeborg Heldal (44) om blogging, feminisme, selvtillit og den store kjærligheten.

Tekst: Vibeke Stiansen Foto: Astrid Waller og privat

Vi har avtalt å møtes på Palmen, restauranten som er tilknyttet ærverdige Grand Hotel i Oslo. Ingeborg ankommer innenfor det akademiske kvarter, i en lekker leopardkåpe. Et av hennes favorittmønster, skal hun senere fortelle oss.

Jeg elsker dette stedet! Og jeg blir så glad for å se hvordan de har klart å bevare atmosfæren fra den gang Christiania-bohemen vanket her. Det har nok skjedd litt av hvert under lysekronene på Grand, ler hun.

Samtidig har de klart å utvikle seg, og det er viktig. Det er du nødt til hvis du ønsker å henge med i dag.

Ingeborg burde definitivt vite hva hun snakker om. Hun er nemlig ansatt som utviklingssjef i Se & Hør. En jobb som går ut på å finne nye måter å nå leserne på, samt holde merkevaren oppdatert. I tillegg holder hun sin vernende hånd, ifølge henne selv, over et stort antall bloggere tilknyttet Aller Media.

Det er viktig å ta vare på influencerne. Mange av de er unge, såkalte millennials, som har vokst opp med sosiale medier og et teknologisk veiskille. Som gammel printdame selv, er dette en helt ny verden. Jeg lærer like mye av de, som de lærer av meg. Da jeg ble født hadde vi svart/hvitt-tv og fasttelefon, og jeg fikk min første mobiltelefon omtrent når disse ble født.

Hun innrømmer at hun kjenner på en ydmykhet i forhold til akkurat det, men at hun også føler seg veldig heldig.

Jeg priser meg lykkelig for at jeg ble skånet for dette presset, hvor alt blir målt i antall likes. Det var strevsomt nok å vokse opp på 80-tallet hvor alle skulle ha like Levi’s bukser, minnes hun.

Hva slags forhold har du selv til sosiale medier?

Med den jobben jeg har er det vanskelig å ikke finnes der, og jeg synes jo det er moro også. Men noen ganger tenker jeg at det kan gå litt slitasje i hvor mye man poster. Snapchat derimot, synes jeg er en veldig fin kanal som jeg blant annet bruker til å kommunisere med sønnen min. Det er veldig koselig, forteller hun.

Et spesielt møte

Høsten 1999 tok karrieren hennes en uventet retning. Ingeborg jobbet på den tiden som lærer, og sammen med 3. klasse fra Uranienborg skole som hun var klasseforstander for, stod hun på Slottsplassen i håp om å få et glimt av den amerikanske presidenten.

Resten av historien er kjent for de fleste. Bill Clinton fikk øye på Ingeborg i folkehavet, og kom bort for å håndhilse. Øyeblikket ble foreviget av fotografene, og bildene gikk verden rundt. Paralleller ble dratt til Monica Lewinsky, som presidenten hadde hatt en skandale med kort tid tidligere. Plutselig ble hun «dama som møtte Clinton», og alle visste hvem hun var.

I kjølvannet av episoden fikk Ingeborg tilbud om å bli programleder for gameshowet Ryk og reis, deretter Påskemorgen på NRK.

Jeg pleier å si at møtet både har åpnet og lukket noen dører for meg. Det ble min inngang til journalistyrket, men jeg ble stadig beskyldt for å ha tatt snarveien, forteller hun.

Det ikke alle visste var at Ingeborg, allerede før det berømte håndtrykket, hadde spilt inn tysk undervisnings-tv for NRK og vært på flere auditions for programlederjobber.

Lenge før den Clinton-greia hadde jeg en drøm om å jobbe med tv.

I forbindelse med jobben i Påskemorgen måtte jeg ta ett års permisjon som lærer, og det ga meg skikkelig dårlig samvittighet. Det føltes som et svik mot ungene, men det var nå eller aldri, minnes hun.

Programmet ble en suksess, og Ingeborg måtte ta et valg.

Etter tre sesonger tenkte jeg at hvis jeg først skal ta skrittet, skal jeg gjøre det fullt ut og bli en skikkelig journalist. Så jeg søkte Journalisthøyskolen i Oslo og kom inn. Det ga meg skikkelig selvtillit.

Nylig hørte jeg Ulf André Andersen, sjefsredaktør i Se & Hør, si i et intervju at «Folk kan ta fra deg alt, men ikke utdannelsen din». Det synes jeg var så bra sagt. Kunnskap er en undervurdert kapital som du aldri mister, og jeg betaler studielånet mitt med glede, understreker hun.

Fant kjærligheten

Å velge journaliststudiet skulle vise seg å bli en lykkelig avgjørelse på flere måter, for her møter Ingeborg også mannen i sitt liv, Halvor Haugen.

Vi stod rett etter hverandre i alfabetet, og ble derfor satt til å jobbe sammen, forklarer hun.

Fordypningsprosjektet deres het ironisk nok Død over romantikken, hvor de kort fortalt sammenliknet 80-tallsmagasinet Romantikk med 2000-tallets ungdomsmagasiner som Mag og Inside, for å undersøke hvordan romantikken hadde endret seg.

Mange tror nok jeg er mye verre å være sammen med enn jeg er. Jeg er egentlig en ganske god kjæreste, tror jeg. Jeg kan gjerne snakke med myk stemme om morgenen, for at alle skal få en bra start på dagen.

Men romantikken var ikke død, og for snart ti år siden stakk de til Paris for å gifte seg. I dag har de sønnen Håkon på 8, og for fire år siden tatoverte Ingeborg inn en stor H på håndleddet sitt.

Livet mitt er fullt av H’er. De er en konstant ting i livet mitt. Håkon heter til og med Heldal Haugen, forklarer hun.

Den sterke troen på kjærligheten har hun med seg hjemmefra.

Foreldre mine har vært lykkelig gift i nesten 50 år, og kan snart kan feire gullbryllup. Vi har svært tette bånd i min familie, og både søsteren min og jeg kom ut i verden med en naiv tro på kjærligheten. Men jeg tror det også kan være en bra ting.

Jeg kan jo ikke være noe dårligere enn de, så jeg går for gull jeg også, smiler Ingeborg.

Til tross for lik bakgrunn som journalister og flere felles interesser, er Ingeborg og Halvor også forskjellige. For mens Ingeborg elsker å posere på den røde løperen, holder Haugen, som hun kaller han, seg litt mer i bakgrunnen.

Han er kjempeprivat og kan fortsatt ikke glemme at jeg var med på 4-stjerners middag for åtte år siden. En av episodene ble jo spilt inn hjemme hos oss, og det syntes han var helt fryktelig, ler hun.

Men han er veldig morsom, snill og kunnskapsrik – og mye kulere enn meg. I tillegg til å jobbe i redaksjonen til Lindmo i NRK, spiller han i to band. Det er jo den ultimate drømmen. En musiker med fast jobb og inntekt.

Ingeborg ler igjen.

Vi har en veldig fin dynamikk, og det er et svært lavt konfliktnivå i heimen. Jeg tenker at konflikter er veldig utmattende, og jeg hadde ikke orket så mye, vært sjef og hatt en lederstilling hvis det var mye bråk på hjemmebane.

Hjemme må det være ro og ingen usikkerhet om det er god eller dårlig stemning, slik at jeg får ladet batteriene. Derfor passer det veldig bra at jeg fant meg en snill og tålmodig mann. Vi vet hvordan vi skal trykke på hverandres riktige knapper. Han vet hva som trigger meg og gjør aldri det, forteller hun.

For selv om Ingeborg ikke er redd for å bli sett eller hørt når hun er ute, på den røde løperen eller andre steder, røper hun at hun er ekstremt lugn på hjemmebane.

Mange tror nok jeg er mye verre å være sammen med enn jeg er. Jeg er egentlig en ganske god kjæreste, tror jeg. Jeg tar en for teamet, er aldri sjalu og vil gjerne at alle skal ha det hyggelig. Jeg kan gjerne snakke med myk stemme om morgenen, for at alle skal få en bra start på dagen, forklarer hun.

Vi er også veldig rause med hverandre, og lar den andre få holde på med sitt. Hvis jeg i perioder har vært mye ute og reist, har det aldri blitt dårlig stemning av det. Ingen guilt tripping der i gården. Alt går i bølger, og det jevner seg jo ut.

Da hun gikk gravid, uttalte Ingeborg i et intervju at hun ikke trodde hun var noe utpreget morsemne.

Jeg trodde ikke jeg var det, men Håkon er lyset i livet mitt. Jeg tror jeg er en veldig fin mamma for ett barn. Da er det rom til bare å være meg også. Det er nok logistikk i hverdagen som det er nå, og med Håkon har jeg ikke måttet velge bort noen ting. Han er så fin, morsom og kul å prate med, og jeg gleder meg til hver dag jeg skal hente han på skolen, sier hun og stråler.

Den nye jobbkarrieren

Men la oss spole tiden litt tilbake. Til da Ingeborg som nyutdannet journalist fikk jobb i magasinbransjen.

Min første skrivende jobb var som skjønnhetsansvarlig i KK, og jeg elsket det. For en jåledukke som meg var det som å komme inn i verdens største godtebutikk, gliser hun.

Tre år senere ble hun spurt om ta over som sjefredaktør for livsstilsmagasinet Cosmopolitan. Selveste drømmejobben for en som elsker alt som har med glamour å gjøre.

Det var nok den beste tiden i livet mitt. Vi hadde det så gøy. Bare det å få lov til å sette sammen en egen redaksjon og flere ganger dra til hovedkontoret i New York. Det var som å tre rett inn i filmen The Devil Wears Prada, med leopardsofa, blomstrete tepper og det hele, mimrer Ingeborg med stjerner i øynene.

Eventyret varte i fem år, før tøffe tider og nedgang i magasinbransjen førte henne videre til Nettavisen, som redaktør for Side2.

Det var en fantastisk læreplass for medievaner på nett, og hvordan nå ut til jenter via en digital plattform. For meg var det nesten som å gå på skolen igjen. Jeg lærte masse, og ikke minst å jobbe med høyt tempo.

I 2016 hentet Ellen Arnstad henne tilbake til Aller Media. Denne gang som redaktør for bloggerne, eller influencerne som de også kalles.

Hva vil du si kjennetegner en bra blogg?

De beste bloggene har en tydelig avsender, et budskap og noe å formidle. Du bør også være flink til å vinkle sakene, så det ikke kun blir klikk-horeri. I bunn og grunn handler det om god journalistikk, at du skriver bra og har en lidenskap du ønsker å dele med andre. I tillegg bør du være flink til å ta bilder, evne å fornye deg og slippe folk inn.

Ingeborg understreker at de som tror det er en enkel jobb fort vil falle gjennom.

Dette er ingen jobb for de som ønsker seg noen lett-tjente penger. Dette er for proffer. Se bare på Trines Matblogg, som har bygd opp sitt eget univers. Det samme med Celine Aagaard, Vanessa Rudjord og Camilla Pihl, for å nevne noen som har fått det til.

Hvilke mote-influencers inspirerer deg mest med stilen sin?

Jeg synes det er to som utmerker seg, nemlig Marianne Theodorsen som tidligere blogget under navnet Styledevil og Annabel Rosendahl. Begge er dyktige, har en spennende stil og kombinerer gjerne mønster og farger på nye måter.

Jeg husker spesielt godt da det akkurat er slutt med Mr. Big og Carrie går på fotballkamp for å komme over han, iført fotsid pelskåpe, kjole, sandaler og pilotbriller. Sånn vil jeg se ut alltid.

I tillegg er Ingeborg opptatt av å vise sin støtte til norsk mote, og er en selvskreven gjest på den røde løperen og front row under Oslo Runway, den norske moteuka.

Jeg synes det er veldig viktig å stille opp og vise entusiasme for norsk design, understreker hun.

Er du den nye Ellen Arnstad?

Nei, det finnes nok bare én Ellen Arnstad. Men det er ingen hemmelighet at hun har vært en mentor for meg. Hun er flink til å se folk og løfte jenter opp og fram, og jeg husker godt da hun tvang meg til å lede et høstmøte i den norske redaktørforeningen. Hun er veldig opptatt av at vi kvinner ikke bare skal være staffasje, og sørget blant annet for at mange flere meldte seg inn i redaktørforeningen. Jeg tipper hun økte den kvinnelige andelen der med flere hundre prosent. For meg er det feminisme i praksis.

Som noen kanskje husker, ble den tidligere Henne-redaktøren av enkelte anklaget for å være Gucci-feminist.

Ellen fikk en del pes for at hun ikke kunne være feminist og gå i Gucci samtidig. For meg handler ikke feminisme om hva du har på deg, understreker Ingeborg.

Hun blir dessuten rasende når en av hennes favorittserier, nemlig Sex & Singelliv, blir beskyldt for å være anti-feministisk.

Serien handlet jo masse om kvinnefrigjøring! Se bare på Samantha som fikk eie sin egen seksualitet og kropp, og den fantastiske dialogen om «slut shaming» og at jenter ikke skal skamme seg.

I tillegg har serien selvfølgelig den kuleste stylingen. Jeg husker spesielt godt da det akkurat er slutt med Mr. Big og Carrie går på fotballkamp for å komme over han, iført fotsid pelskåpe, kjole, sandaler og pilotbriller. Sånn vil jeg se ut alltid, sier hun begeistret.

Kjører sin egen stil

Når vi først er inne på dette med klær og stil. Hva slags forhold har du til det?

Folk tror at jeg er kjempeglam, men jeg er jo egentlig en rufs!

På hvilken måte?

Jeg elsker å pynte meg, men orker ikke gå med høye hæler på jobb. Jeg har det rotete i veska, jeg har det rotete hjemme og er nok litt rotete i hodet også, tilstår hun.

Jeg liker også å kjøpe vintage, og elsker tanken på at noen kanskje har klina, grått, dansa og hatt en fantastisk kveld i kjolen jeg har kjøpt.

Favorittantrekket i hverdagen er jeans og T-skjorte eller en genser.

Jeg er så glad for at det er lettere å få tak i jeans med høyere liv nå. Det passer meg veldig bra. Til de bruker jeg noen kule sneakers eller boots. Enkelt og greit. Og så har jeg samlet på bandskjorter i en evighet. De tar opp latterlig mye plass hjemme, innrømmer hun.

Likevel har hun ikke hjerte til å kvitte seg med en eneste en, og håper noen vil overta de en vakker dag. Slik som for eksempel den fremtidige kjæresten til sønnen Håkon.

Basisplagg klarer jeg ikke å forholde meg til, og jeg ender alltid opp med et plagg med paljetter, et par ubrukelige, røde sko, eller noe annet som ikke passer til noe av det jeg har fra før. Siden jeg ikke klarer å planlegge og ofte shopper på impuls, er garderoben min utrolig uoversiktlig.

Men noen ting går igjen, slik som en del sorte klær, leopardmønster og paljetter. Jeg har mye som glitrer, for å si det sånn, og så går jeg gjerne med hatter med slør. Det er null stress. Jeg liker også å kjøpe vintage, og elsker tanken på at noen kanskje har klina, grått, dansa og hatt en fantastisk kveld i kjolen jeg har kjøpt.

Den tidligere Cosmo-redaktøren foretrekker med andre ord gjenbruk, framfor dyrt design. I hvert fall på kjolefronten.

Jeg tror faktisk ikke jeg har en eneste designerkjole, men jeg kan godt bruke penger på gode sko. Jeg har ingen problemer med å bruke flere tusen på et par skikkelig fine pumps, som er gode å gå med og som ser bra ut. De kan dessuten løfte en enkel billigkjole til å bli noe mer, tipser hun. 

Fortsatt er jeg livredd for å komme et sted og være underpynta, men jeg kan godt komme i ballkjole når andre går i jeans.

Selv om Ingeborg insisterer på at hun ikke er opptatt av mote, er hun desto mer opptatt av glamour.

Jeg tror aldri jeg har fulgt en trend i hele mitt liv. Da jeg bodde hjemme på Brøttum elsket jeg å se på Dynastiet. Jeg var jo Alexis Carrington Colby, og mamma sydde kjoler til meg i rød silke fra Thailand og grønn taft. Jeg var vel 14-15 år, og dette gikk jeg med. Jeg var jo så overpynta.

Hun bedyrer at hun ikke gjorde det for å få oppmerksomhet, men kun fordi hun syntes det var så fint.

Har stilen din endret seg med årene?

Stilen min er nok det som kalles eklektisk, og den har har litt av alt. Jeg elsker jo fortsatt å pynte meg, samtidig som jeg også har en mer rocka stil. Jeg er veldig fascinert av LA, sent 70-tall og glamrocken, og jeg hører fortsatt på den musikken. Veien fra Mötley Crüe til Alexis er kortere enn du skulle tro, sier hun og ler godt.

Begge har en stil som er litt over the top. Den ene består bare av litt mer skinn og nagler.

Ikke redd for å synes

Ingeborg mener at mange flere burde pynte seg mer, og er ikke det minste bekymret for å dukke opp overpynta i forskjellige sammenhenger.

Jeg tror jeg er født uten skam, og har alltid elsket tyll og paljettkjoler. Fortsatt er jeg livredd for å komme et sted og være underpynta, men jeg kan godt komme i ballkjole når andre går i jeans.

Hun skjønner ikke helt selv hvor den gode selvtilliten kommer fra.

For jeg var ikke akkurat noen early bloomer, kan du si. Jeg ble fort lang, hadde piggsveis, tykke briller og var temmelig flatbrysta, men har nok alltid hatt en grunnleggende selvtillit i bunn. Mye kommer nok fra den fine oppveksten med en grenseløs trygghet fra mamma og pappa. Det har nok formet meg, forklarer hun.

Som et godt eksempel på dette med selvtillit forteller Ingeborg om den gangen hun var invitert på et økologisk, svært nedtonet arrangement, hvor hun like godt dukker opp i leopardkjole med en diger fuskepels utenpå.

Plutselig tar pelskjakka mi fyr i en fakkel. Det er bare så typisk meg. Jeg er ikke så redd for å synes, avslutter hun lattermildt.