Med jevne mellomrom dukker hun opp i TV2-ruta, og digger å lage podcast på si. Vi møtte Guri Solberg (41) for en prat om bra damer, klesstil og det pinlige sexspørsmålet.

Tekst: Vibeke Stiansen Foto: Johnny A. Hudson

Sist du kunne se henne på skjermen var som programleder for Sommerhytta, hvor tre par konkurrerer om å vinne sin egen hytte. Et slags oppussingsprogram som ble sendt i reprise nå i sommer.

Nylig strålte hun også til oss fra bladhylla i butikken, som forsidedame på Kamille, iført en blomstrete grønn omslagskjole, en knallgul is og et stort smil. Magasinet var nettopp lagt ut for salg da vi møtte henne for et intervju.

Hvordan føles det å se seg selv på et cover?

Det synes jeg er veldig kult. Jeg tar det først og fremst som et kompliment, og så synes jeg det ble fine bilder om jeg skal si det selv, i all ubeskjedenhet, ler hun.

Men så har jeg jo også vært gjennom et helt maskineri, og sittet to timer i sminken for at alt skal være perfekt. Jeg står ikke akkurat opp sånn hver morgen, legger hun til.

Kamille og Guri har også et samarbeid på gang i forbindelse med podcasten, Bra damer, som hun skriver fast om i bladet.

Jeg føler litt at vi heier på hverandre, og det er et blad som jeg liker å bli assosiert med. De har slagordet «du er god nok som du er», og jeg håper at podcasten min kan utstråle litt av det samme.

Guri tok journalistutdannelsen sin ved Høgskulen i Volda, men det var ikke alltid gitt at det var det hun skulle bli.

Som ung drømte jeg om å bli alt fra frisør til dyrlege og fysioterapeut, men når jeg ble eldre så jeg en periode for meg at jeg skulle studere fransk og statsvitenskap, deretter journalistikk og bli korrespondent.

Men etter hvert gikk det opp for meg at det går an å studere ting som faktisk er gøy, så jeg studerte både filmvitenskap og litteraturvitenskap. Selv om planen hele veien var å studere journalistikk når jeg kom inn. Helt fra P3 startet opp i 1993, var jeg fast bestemt på at jeg skulle jobbe der.

Etter endt utdannelse ble drømmen til virkelighet. Guri fikk jobb i P3 og ble der i tre år.

Det føles fortsatt som min radiokanal og var en fantastisk arbeidsplass. Jeg har lenge tenkt at jeg skal tilbake dit, men det begynner kanskje å bli litt sent å gå til ungdomskanalen når jeg nå har runda 40, sier hun og må le litt av seg selv.

I dag er hun fast ansatt som programleder i Tv2,  hvor hun har ledet store direktesendinger og forskjellige tv-programmer, slik som Absolutt Underholdning, Skal vi danse, Gullruten, Amandaprisen og X-factor for å nevne noen.

Bra damer

For et drøyt år siden startet hun i tillegg podcasten Bra damer i samarbeid med underholdningsselskapet Monster.

Hva er tanken bak Bra damer?

For meg er dette et lystprosjekt drevet av ren nysgjerrighet, som jeg driver med på siden. Jeg er jo veldig glad i å intervjue folk, og da jeg reiste rundt og gjorde programserien Eventyrlige nordmenn stuntet jeg ofte intervjuene. Sånn er det med podcasten også. Jeg gjør ikke all verdens research, og har nesten laget meg et slags dogme om å ikke være for godt forberedt. Det ligger litt i konseptet, det skal være litt rufsete. Helst vil jeg gå rett på, uten småprat før vi begynner å spille inn, forklarer hun.

GURI SOLBERG, FOTO: Johnny A. Hudson

Målet er å få spesielle øyeblikk til å oppstå spontant, og at både hun og lytteren får vite noe om personen som de kanskje ikke visste fra før.

I dag er det sjelden vare å få prate lenge med en person. Alt skal spisses så veldig, men i Bra damer er det rom for lange tankerekker.

Det finnes nok av jenter som fortsatt er redde for å ta plass, enten det er i klasserommet eller i en forsamling. Det er kjempeviktig at de lærer seg å ta ordet, og ikke blir sittende skamfulle og med en dårlig følelse

Guri håper podcasten kan være med på å forandre ting og gjøre en forskjell.

I tillegg til å være egoistisk motivert, fordi jeg synes den er så gøy å lage, er jo Bra damer også et feministisk prosjekt. Enkelte temaer går igjen, siden vi har gjort oss noen felles erfaringer, opplevelser og bekymringer.

Selv er hun oppvokst med 8. mars-tog og er veldig opptatt av likestilling og kvinners rolle. Hun mener vi er heldige som har vokst opp i Norge med blant annet kvinnelig statsminister, og hvor menn og kvinner er såpass likestilte.

Men selv om det finnes kvinner andre steder i verden med større problemer, ser jeg ingen grunn til ikke å ta kampen på alvor. Det finnes nok av jenter som fortsatt er redde for å ta plass, enten det er i klasserommet eller i en forsamling. Det er kjempeviktig at de lærer seg å ta ordet, og ikke blir sittende skamfulle og med en dårlig følelse, understreker hun.

Nylig bidro hun også til kampanjen #nettros i regi av ROS (rådgivning for spiseforstyrrelser), som går ut på å legge ut et bilde av deg selv på sosiale medier og fortelle hva du er god til. Guri skrev at hun er flink til å få folk til å slappe av og åpne seg i podcasten sin.

Jeg synes et sånt initiativ er en kjempefin bevisstgjøringsgreie, understreker hun.

Er du bevisst på at du kan være et forbilde for unge jenter?

Det tynger ikke akkurat mine skuldre, men det er viktig at damer i min posisjon tenker over det. Jeg synes flere burde velge å ta ansvar, noe heldigvis mange gjør etter hvert. Det er viktig å mene noe, påpeker hun.

Du har snart intervjuet 50 bra damer. Hvem har gjort mest inntrykk på deg?

Det er alltid veldig interessant å snakke med noen som er veldig annerledes enn meg, sånn som Ada Sofie Austegard, mammaen til Stine Sofie. Det ble en veldig spesiell podcast, fordi det er en så utrolig fæl historie. Jeg hadde aldri tort å spørre henne om å stille opp, hvis jeg ikke hadde møtt henne i forbindelse med jobb tidligere.

Austegard stiftet i 2000 Stine Sofies Stiftelse etter at datteren ble funnet brutalt drept i Baneheia i Kristiansand.

Hun blir jo provosert over sånne som meg som sier at jeg bare må bla over slike ting i avisa. Da sier hun «det er ikke synd på deg, det er synd på de barna.» Hele den samtalen grep meg veldig, og så ble jeg overrasket over at vi lo såpass mye. Ikke minst at det gikk an å stille spørsmålet «når hadde du sex sist» som jeg stiller alle. Det høres jo helt uholdbart ut, men det løste seg med litt humor, forklarer hun.

En annen dame Guri lenge har hatt lyst til å intervjue, er kronprinsessa vår.

Det hadde vært veldig gøy å intervjue Mette Marit og prøvd å gå litt bak fasaden, fordi hun er å så ordentlig utad. Hun er jo veldig engasjert i kvinners rettigheter og like muligheter for alle, så jeg har prøvd meg på den vinklingen, men det skjer ikke denne uka for å si det sånn.

Likevel kan hun avsløre at de aller fleste sier ja når hun spør, og at det ikke har vært vanskelig å få kule damer til å stille opp. Guri bestemmer selv hvem hun vil ha med, og tar kun kontakt med de hun er nysgjerrig på å møte.

Hvordan er det å sitte på andre siden av bordet og bli intervjuet selv, slik som nå?

Jeg har blitt bedre på det, og vet jo selv at journalister er de verste å intervjue. I begynnelsen var jeg veldig opptatt av å levere, og hadde ofte lyst til å blande meg inn når jeg fikk intervjuet til gjennomlesing, selv om jeg vet at ting spisses. Jeg har nok blitt flinkere til å tenke at det er bare å drite i, og tror jeg generelt har blitt mer avslappet som person.

Lesehest og groupie

Hva slags forhold har du til sosiale medier?

Jeg tenker jo at jeg kanskje er litt vel mye på, og tidligere var det det siste jeg gjorde før jeg la meg. Du blir jo ikke akkurat smartere av det. Nå prøver jeg heller å ta tilbake det med å lese på senga. Det er fint å fylle hjernen med en god bok før du legger deg, forklarer hun.

Derfor synes Guri det er stas å være en del av en nystartet lesesirkel sammen med Kamille-leserne. Første bok ut er Arv og miljø av Vigdis Hjort.

Jeg har vært lesehest nesten hele livet, men det har nok blitt litt borte på veien med småbarn, Netflix og Instagram, sukker Guri.

Men om sommeren leser jeg alltid masse. Nå har barna mine blitt så store, og i fjor var første gang det faktisk gikk an å lese litt ved bassengkanten. Altså, jeg passer jo på, men de har kommet i den alderen hvor de klarer seg litt mer selv. Det er en ny opplevelse, innrømmer hun.

De tre siste årene har hun bodd i Bergen med barna Ella (8) og April (5) og mannen David Vogt, vokalist og musiker i bandet Real Ones. De møttes i forbindelse med en konsert på Voss for snart 14 år siden, noe Guri egentlig synes er litt pinlig.

Jeg husker ikke alle detaljene, men på en eller annen måte visste vi begge hvem den andre var. Etter konserten smilte han og sa hei, og lurte på om jeg ville være med backstage. Da svarte jeg nei, ler Guri.

Jeg var veldig bevisst på at jeg ikke skulle være en sånn klisjé, en groupie, men så var det jo akkurat det jeg var. Så jeg må jo nesten bare stå for det nå, sier hun lattermildt.

Personlig stil

GURI SOLBERG, FOTO: Johnny A. Hudson

Hva slags klesstil vil du si at du har?

Jeg husker veldig godt at en venninne, for sikkert 10 år siden, kalte David og meg for rocketrendy. Det synes jeg er et fint begrep. Det er ikke lenge siden han kom hjem fra en spillejobb med boots på og spurte om han var rocketrendy, sier hun og småler litt.

Da jeg bodde i New York et halvt år, la jeg merke til folk på gata med bra stil, og du kunne være sikker på de var danske. Jeg spurte de til og med, og det stemte alltid.

Ofte tenker jeg at jeg skal prøve meg på ting som ser kult ut på andre, men så blir det bare helt feil. De gangene jeg er mest fornøyd, er det gjerne med noe helt enkelt. Så jeg vil nok si at jeg har en ganske enkel stil, men med en tvist. Jeg har for eksempel et par herreinspirerte sko, som jeg er veldig glad i. Når jeg mikser de med et feminint antrekk, føler jeg meg som regel bra.

På tv derimot, tester hun gjerne ut litt forskjellig og føler seg mer modig i klesveien.

Jeg tøffer meg nok litt på tv, og tør å kjøre på mer enn jeg gjør til hverdags, innrømmer hun.

Jeg synes Marthe Valle sa noe veldig bra, da jeg pratet med henne. Hun sa hun var blitt mer opptatt av å være kul på scenen, og at det ikke er like viktig å være fin lenger. Jeg kjenner meg nok litt igjen i det.

Er du opptatt av å følge trender?

Jeg lar meg i hvert fall inspirere av det. Tidligere var jeg en skikkelig magasinjunkie, men nå finner jeg mest inspirasjon på nett og blogger. Og så spionerer jeg på folk på Instagram, avslører hun.

Der følger hun også forskjellige klesmerker og tar screenshot hvis hun ser plagg hun liker, eller hvis noen har på seg en fin kombo. Men innrømmer at det fort kan bli farlig dyrt.

Jeg tror den stilen jeg egentlig ønsker å ha er skandinavisk, for jeg faller ofte for skandinaviske merker. Da jeg bodde i New York et halvt år, la jeg merke til folk på gata med bra stil, og du kunne være sikker på de var danske. Jeg spurte de til og med, og det stemte alltid. Bortsett fra en som var svensk, smiler Guri.

Hva føler du deg finest i på fest?

Det har hendt at jeg skal ut og har planlagt lenge hva jeg skal ha på meg, men så har jeg endt opp med jeans og t-skjorte i stedet. Jeg liker ikke når klær strammer på feil måte. Da foretrekker jeg heller en god stretchbukse. Livet er for kort til å ha på seg vonde klær, konkluderer hun.

Men jeg synes omslagskjoler er et flatterende plagg som jeg liker godt, og det tror jeg jammen jeg hadde på meg både til 30- og 40-årsdagen min. Det fine er at de kan brukes til både hverdags og til fest med høye hæler til.

Hun innrømmer at hun ofte liker å gå i svart, men gjerne med et hint av farger eller små detaljer som gjør det lille ekstra.

Hva er ditt beste kjøp?

Det må være en skinnjakke fra Acne. Ved en tilfeldighet kom jeg over en svensk overklasseblogger som skulle selge en del av klærne sine. Hun fikk tydeligvis ikke solgt akkurat den jakken, for det var ingen som viste noen interesse. Den hadde sikkert kostet 10 000 kroner, men jeg ventet og ventet og fikk den til slutt for rundt 2 500. Da følte jeg at jeg hadde gjort et skikkelig godt økonomisk kjøp, sier hun stolt.

Det er en sånn sort klassisk bikerjakke som bare blir mykere og mykere for hvert år. Og hvis jeg er redd for at noe skal bli for søtt, tar jeg bare skinnjakka på.

Drømmeprogrammet

Du gjør jo mye variert, fra store direktesendte tv-show til forskjellige andre programlederjobber.  Hva liker du aller best?

Akkurat nå er podcasten noe av det morsomste, og jeg håper jeg kan holde på med den lenge. At den vokser seg større, litt etter litt. Ut over det synes jeg det er gøy at jeg får drive med så mye forskjellig. Jeg er en rastløs person, så det passer meg bra.

Til høsten blir det ti uker med sesong to av Sommerhytta, deretter kommer nok en roligere periode. Da er podcasten god medisin mot kjedsomhet, samtidig er den en fin måte å bli flinkere i jobben min på, forklarer hun.

Kan du velge selv hvilke tv-programmer du vil være med på?

Jeg har sagt nei flere ganger, fordi magefølelsen sier at det er feil, og har heldigvis aldri opplevd noe skummelt eller negativt i forbindelse med det. Jeg har hatt en åpen dialog med sjefene mine og fortalt hvorfor det ikke føltes riktig. Men det er klart det innimellom er ting jeg føler jeg bør si ja til som jeg i utgangspunktet ikke har vært like gira på. Men da prøver jeg å tenke at det sikkert blir gøy, forteller hun.

Hva er drømmeprogrammet ditt?

Å lage en ukentlig halvtime med direktesendt tv-program som er en krysning mellom nyheter og underholdning. Litt det samme som vi gjorde med Absolutt underholdning. Det var en veldig gøy jobb og kul tid, minnes Guri.

Jeg tenker også mye på at jeg har lyst til å lage et tv-program ut av Bra damer, litt nedpå og uredigert akkurat som podcasten. Kanskje jeg til og med kunne reist rundt i verden og møtt internasjonale damer, sier hun litt drømmende i blikket.

Podcasttips

Men det går jo ikke an å møte podcastdronningen uten å spørre hva hun hører på selv, og hva hun vil anbefale videre.

Jeg liker veldig godt skravlepodcaster, slik som den til Lena Dunham fra Girls, Women of the hour. Det er en skikkelig vellaget podcast med egenproduserte innslag og panelsamtaler med kule, smarte damer. Den tar opp forskjellige temaer som for eksempel helse, alderdom, vennskap, og hun intervjuer flere av de som var med i Girls.

Innimellom har jeg også fulgt med på Tusvik og Tønne, men noen ganger blir de litt for drøye for meg. Jeg er nok litt prippen

Og så likte jeg veldig godt S-town, som er laget av de samme folka som stod bak Serial. Den er veldig bra, og jeg anbefaler den for de som ikke har hørt den ennå. Den er på en måte noe helt annet enn det du forventer deg.

Jeg har også fulgt en del med på den svenske Fredagspodden og Sånn er du med Nils Brenna og Harald Eia. Innimellom har jeg også fulgt med på Tusvik og Tønne, men noen ganger blir de litt for drøye for meg. Jeg er nok litt prippen, tilstår hun.

På hvilken måte da?

Etterpå skal jeg møte helsesøster Tale Maria Engvik som begynte å bruke snapchat, og som virkelig har truffet ungdommen og fått de til å åpne seg. Hun omtaler navn på kjønnsorganer med den største selvfølge, mens jeg trenger å øve meg på å si ord som vagina høyt, nesten hvisker hun.

Men du spør jo folk i podcasten din om når de hadde sex sist. Er det for å pushe deg selv litt?

Ja, det er jo en treningssak. Ofte er det jeg som synes det blir ubehagelig og haster videre. Men folk åpner seg og forteller utrolig mye.

Det har også hendt at du har fått spørsmålet i retur?

Ja, og mannen min synes det er altfor privat og liker ikke at jeg snakker om det i det hele tatt.  Jeg snakker egentlig veldig sjelden om sex selv også, med venninner og sånn. Det er ikke naturlig for meg.

Så hvis jeg spør deg nå – når hadde du sex sist – hva svarer du da?

Da må jeg jo svare. Det var nok en uke siden. Eller nei, vent litt, for tre dager siden, svarer Guri sånn lettere brydd.