Vi ender ofte opp med en garderobe i såkalte ”safe” farger, men vet du egentlig hvilke farger som passer hudtonen, øynene og hårfargen din?

Selv om det til dels sies at alt er lov i motebildet, er det en grunn til at du noen ganger føler deg blass i plagg venninnen din stråler i. På samme måte som vi bevisst kjøper plagg ut i fra om vi ønsker å fremheve eller skjule noe ved egen fasong eller høyde, er det også mulig å fremheve våre egne farger, om vi også er bevisst på fargevalgene vi tar når vi investerer i nye plagg. Vi ønsker derfor å gi deg en liten fargeguide, så du kan ha disse tipsene i bakhodet neste gang du er på jakt etter tilskudd til garderoben.

 

Blondt hår og blå øyne

Er du lys i trekkene; det vil si, har du lyst hår, lysere hud, og blå eller grå øyne kan huden din fort fremstå gusten om du kler deg i grått eller kaldere jordfarger. Om du ønsker å fremheve trekkene dine, og få en frisk fremtoning vil du alltid komme langt med å kle deg i plagg som matcher øyenfargen din. Dette vil få øynene dine til å poppe. Kvinner med blå øyne kler derfor veldig godt den såkalte denim-on-denim stylingen. Tenk jeansen Johanna Kick Flare fra Ivy kombinert med en matchende denimskjorte. Om en slik styling er for vågal for din personlige stil, vil du få samme effekt om du kler deg i den delikate genseren Astrid fra Fransa neste gang du skal på fest.

Genser Astrid 499,- / Fransa

Kontrastfarger er også viktig når man skal fremheve hudtoner og hårfarger. Er du blondine er derfor et helsvart antrekk svært kledelig, i motsetning til hos en kvinne med sort hår og mørkere øyne, hvor trekkene ofte blir blass i et tilsvarende antrekk. Sterke farger som knallrosa og rødt er også fine kontrastfarger, og svært kledelige farger til kvinner med blonde manker og trekk. Husk at du selvfølgelig kan dra på deg en grå ullgenser denne vinteren, selv om du har lyst hår og blå øyne. Det viktigste er at du kan triksene, så du unngår å fremstå gusten og fargeløs i en slik farge. Redningen kan være alt fra et fargerikt skjerf i håret, eller en rød leppestift. Sminke og tilbehør har tilsvarende effekt som fargene man kler seg i, og er derfor viktige elementer å ta i betraktning før man sier nei eller ja til en look.

 

Rødhåret med lys hud – blå eller grønne øyne

Mange rødhårede unngår rust eller oransje farger når de shopper. Dette er forståelig da rødhårede har sterke trekk, og disse trekkene fort fremstår utvasket kombinert med farger som svak sennepsgul eller dus rustrød. En selskapskjole i en kald rødtone som heller mot oransje, er heller ikke et heldig valg om du er lys i huden og rødhåret. Allikevel skal du ikke styre unna rødetoner bare fordi du har en lysere hudtone og rød manke. Dypere og rikere toner av fargen som burgunder er rålekkert til disse trekkene. Her er det igjen viktig og spille på lag med effekten av kontraster. I dette tilfellet får kaldere fargetrekk et boost om de kombineres med dypere og varmere farger.

Kjole Alexa 699,- / Floyd by Smith

Er plagget du velger i tillegg av en rikere tekstur, som kjolen Alexa fra Floyd by Smith, har du garantert en vinner. Rødhårede kan også få et mer utvasket uttrykk om de kler seg i svake pastelltoner. Generelt vil dypere og varmere farger som varme bruntoner, burgunder eller flaskegrønt fremheve en rød manke og gi sartere hud mer glød. Vi anbefaler derfor å ta en titt på blusen Juliet fra Floyd by Smith, som kommer i en herlig juveltone, som garantert fremhever fargene dine, samtidig som den vil få din røde manke til å glitre i kontrast med toppens dypere farge.

 

Mørkt brunt eller sort hår, og mørkere hudtoner

Få mørkere hår og øyne til å skinne ved hjelp av litt sterkere farger som kongeblå, klar lilla og knallgult. Jo mørkere hudtone du har, jo mer kan du dra på med såkalte knallfarger. Kombinerer du en mørkere hudtone med lysere høsttoner som beige eller jordfarger vil du, i motsetning til om du kler deg i knallfarger, oppnå at hudtonen din fremstår mer gusten. Vi anbefaler derfor å gå for knallfarger, som for eksempel den sterke blåfargen sett i den lekre velur-jumpsuiten Ceara fra Floyd by Smith.

Jumpsuit Ceara 899,- / Floyd by Smith

Har du blå øyne, men mørkere hår og oliven hud er varmere høsttoner som kamel, olivengrønt, samt lysere kremtoner farger som kan fremme din naturlige glød. Husk også øyenfarge-trikset her, og spill på blånyanser om du har blå øyne. Har du brune øyne blir du nydelig i en kamelfarget kåpe, som kåpen Natasha fra Floyd by Smith. Det blir ofte sagt at alle kler svart, noe som til dels er sant. Allikevel skal man være forsiktig med den helsvarte looken om man har veldig mørke trekk, da man fort kan oppnå et hardt og lite ungdommelig uttrykk i et helsvart antrekk. Er du er glad i mørkere plagg, vil du for eksempel oppnå en helt annen look om du bytter ut de svarte plaggene med plagg i mørkere navy.

 

Grått hår

For en tid tilbake skulle alt grått hår farges og skjules, men nå er det trendy å la den grå manken gro. Allikevel kan grått hår fort bli hardt, og man kan rett og slett oppfattes grå både i hud og uttrykk, om man ikke velger å kler seg litt sprekt. Man bør derfor unngå kombinasjonen grått hår og grå plagg. Du skal også være forsiktig med svarte plagg, om du ikke har tenkt å være raus med det fargede tilbehøret. Har du grått hår kan også knallfarger blir for hardt, og dusere fargetoner som pasteller anbefales.

Genser Elsa 599,- / Floyd by Smith

Velg derfor en pastell strikkegenser istedenfor en grå eller svart, når du investerer i vinterens garderobeklassiker. Vi elsker den lyse lilla strikkegenseren Elsa fra Floyd by Smith. Husk at det er plaggene nærmest ansiktet, altså toppen eller kjolen, som har mest effekt i kombinasjon med hud, hår og øyenfarge, så start her når du leker med de nye triksene i guiden. Lykke til!