Nå endelig er julen her – høytiden vi har tenkt på, snakket om og gledet oss til i lang tid. Mange har lange tradisjoner rundt jul og julefeiring og det som er så fint med tradisjoner er at det er ingen oppskrift på hvordan en julen skal være. Alle har sin vri og sine faste ting man gjør år etter år med familie eller venner, og vi ønsker å dele noen av våre tradisjoner med alle dere.

Lille Julaften

Dagen før dagen er den dagen mange tar julen inn i hus og hjem, og de siste forberedelsene på to-do-lista gjøres unna – den siste gaven du kanskje ikke har fått i hus, kjøpe mandel til riskremen og strømpebukse til julekjolen. Vi har vasket og pyntet og stelt i stand for en trivelig feiring og gleder oss til å tilbringe tid med familien. For det er nettopp det vi kanskje setter mest pris på, særlig vi som er blitt litt eldre, å ha god tid, den gode stemningen og ikke minst god mat.

Grevinnen & HovmesterenMange har som tradisjon å samles til grøtfest denne dagen og kanskje utveksle gaver med de du ikke skal være sammen med på julaften. Og når alt dette er unnagjort – kan vi endelig slappe av. Ta på go’buksa og en deilig strikkegenser mens vi pynter juletreet. En varm kopp gløgg, en smak på julekakene og tven på med Grevinnen og Hovmesteren for ente gang- en tradisjon vi ikke gir slipp på.

Julaften

De som har barn vet at selv om dette kanskje er en fridag – er det umulig å sove lenge. Det er mye spenning i luften og selv vi voksene blir litt barn igjen denne dagen. Det er siste dag på julekalenderen og kanskje en julestrømpe som skal åpnes, mange tegnefilmer på tv og pakker som skal ristes og klemmes litt på. Kleskode: Pysj og tøfler til langt på dagen. Vi kan bruke god tid ved frokostbordet og det er kanskje litt ekstra godt på tallerkenen denne dagen også? Det er tross alt jul!

Denne dagen er det viktige ting som må gjøres; se tre nøtter til Askepott og Walt Disneys julekavalkade. Kanskje man rekker en luftetur med familiens hund også så får man beveget seg litt før det er på tide å finne frem finstasen.Lille Julaften

Noen har kanskje bestemt seg for hvilken kjole de skal ha på seg for lenge siden – den klassiske lille sorte kjolen, en rød eller en lang elegant grønn. Eller andre – som oss – har minst tre alternativer til antrekk og nå er tiden inne for å velge. Går virkelig fashion before function? Eller er det mulig å kombinere disse to? Se flott ut, men samtidig ha plass nok til dessert?


Så når sølvguttene har sunget julen inn så er det klart for kveldens høydepunkt – julemiddagen. Uansett hvilke tradisjoner folk har til julemiddag – så er det vel trygt å gå ut i fra at denne er litt ekstra spesiell – enten det er ribbe, pinnekjøtt, kalkun eller lutefisk. Og det finnes sikkert minst like mange varianter til drikke, men vi tipper akevitt er å finne på mange bord denne kvelden. 

Akevitt

Det er ikke alltid like lett å sitte lenge ved bordet og kose seg med maten når det er andre fristelser som venter under juletreet, men pliktene kaller – oppvasken må tas før pakkene kan åpnes. Og barn som vokser opp i dag vet ikke hvor heldige de er – ingenting tok lengre tid enn oppvasken etter julemiddagen når man var liten og det ikke fantes oppvaskmaskin.

1. Juledag

Dagen starter gjerne med en stor og god frokost med rester fra dagen før selv om mange er kanskje fortsatt er mette etter en tung julemiddag med påfølgende dessert, snop og kaker til langt på kveld på julaften.

Første juledag er også en dag for tradisjoner. Noen samles til julelunsj litt ut på dagen eller kanskje et familieselskap med både tanter, onkler, nevøer, nieser og besteforeldre. Uansett sniker vi inn litt tid til å slappe av og se på gavene vi var så heldige å få dagen før. Nye klær som må prøves kanskje?

Kjole RebeccaVi ønsker å pynte oss litt i dag også – så kanskje den kjolen vi ikke valgte til julaften passer fint i dag. Det finnes utallige mange måter å style en fin kjole på, enten du ønsker å tone det ned eller skinne litt ekstra. Og det er lov å ta av de høye hælene og å sitte på gulvet med barna etter middagen. Det er jo ekstra stas for de små å få med tante eller kusine i leken.

Og selv om det er fantastisk moro å være sammen med familien, er ingenting så deilig som å trå ut av finkjolen og hold-in-strømpebuksen for å ta på go’buksa når man kommer hjem på kvelden. Synke godt ned i sofaen med en god film og tømme resten av julestrømpa.

2. Juledag

Etter flere dager på rad med mange familieselskaper, kan det være godt å starte denne dagen under dyna på sofaen, en god film på tv og ta livet helt med ro. Her blir vi gjerne så lenge som mulig, helt til klokken er så mye at det er på tide å pynte seg til kveldens festligheter. Dette er den store festdagen for mange av de som fortsatt er unge og lovende, også de som ikke er fult så unge børster støv av paljettene og tar seg gjerne en tur på byen i denne dagen. På med sitt fineste antrekk og en god og varm kåpe – klar for vorspiel med venninner.

Det er noe spesielt med å gå ut i jula. Alle pynter seg mer enn ellers for å gå på byen og det er ekstra hyggelig å treffe de som har flyttet og kommer hjem på juleferie. Utestedene er fulle av festglade og pyntede mennesker, og timene flyr når man har det hyggelig. Vi snur nesa hjemover med et smil om munnen, støle ben og mange gode minner.

Floyd.no ønsker alle en riktig god og tradisjonsrik julefeiring!

Have a very Floyd Christmas