Det er en jungel av uskrevne regler og tradisjonell etikette når det kommer til bekledning i et bryllup, vi guider deg gjennom de vanligste kleskodene!

Nå er bryllupssesongen i gang for fullt og det betyr for mange en aldri så liten kleskrise. Men på den positive siden betyr det også – kjoleshopping! Du skal ikke overstråle bruden, men en fin kjole som står i forhold til parets ønsker er et må-ha.

Skal, skal ikke?

Ifølge tradisjonell bryllupsetikette skal de kvinnelige gjestene ikke kle seg i fargene rødt, hvitt eller svart.

– Det har blitt mer og mer akseptert å bryte denne uskrevne regelen, men da er det utrolig viktig å forhøre seg med bruden. Noen bruder er svært opptatt av tradisjoner og da kan det være en idé å høre hva hun tenker om en rød eller svart kjole. En hvit kjole derimot skal man alltid styre unna som gjest. Denne fargen er forbeholdt bruden, sier Charlotte Morits, redaktør i Ditt Bryllup.

Tradisjonelt sett skal man unngå rødt fordi det tiltrekker seg mye oppmerksomhet, og svart fordi det er en farge som er forbundet med begravelse. Alle andre farger er derimot tillatt, men det kan være en ide å huske på at man skal unngå kjoler som trekker oppmerksomheten vekk fra bruden. Enten det er veldig korte skjørt, dype utringninger eller mønstrete og fargerike kjoler.

– Du bør kanskje ikke velge en kjole som er både sterk i fargen, med mye mønster, lårkort og har dyp utringing. Hold det enkelt og elegant. Velger du en enkel kjole er det fint med pyntet og synlig tilbehør, velger du en fargerik eller mønstrete kjole, kan du holde tilbehøret nedtonet, foreslår Charlotte Morits.

Galla og smoking

Står det «galla» i bryllupsinvitasjonen, kan du finne frem den fineste kjolen du har! Dette er en svært formell kleskode og tilsier at alle kvinnene skal gå i lange, elegante kjoler. Her er det også fint å bruke synlige smykker med stener, strass eller perler, og fine pumps eller lekre sandaler. En enkel og gjerne dekorert clutch er ideelt til dette antrekket.

Har du en fotsid og vakker, men likevel litt enkel kjole, kan du for eksempel bruke et strassbelagt stoffbelte i midjen, eller friske det opp med et statementsmykke i halsen.

Galla
1) Floyd kjole Catherine lang 1 999,-  2) Floyd kjole Cassandra lang 1 899,-  3) Floyd kjole Evelyn lang 1 999,-  4) Floyd kjole Rosalie 1 999,-  5) Floyd kjole Harmony lang 1 999,-

«Smoking» er også en formell kleskode, og du kan godt gå i en lang selskapskjole i likhet med gallakjolene. Men her er det også lov til å gå for litt kortere varianter – såkalte coctailkjoler. Kleskoden er likevel svært elegant og antrekket skal være pyntet, men du kan for eksempel velge enklere tilbehør, eller mindre synlige smykker.

Både galla og smoking antrekkene komplimenteres best med oppsatt hår.

Smoking
1) Soaked maxikjole Mary 1 149,-  2) Floyd kjole Joanna 699,-  3) Floyd kjole Janice kort 1 499,-  4) Floyd kjole Josefine kort 1 299,-  5) Floyd kjole Savannah lang 1 699,-

Mørk dress og sommerlig pent

«Mørk dress» betyr fremdeles pyntet, men ikke riktig så formelt og stramt som de to over. Lengde bestemmer du selv etter eget ønske og skjønn, en enklere, men likevel fin kjole er alfa og omega. Utslått, bølgete hår passer fint til dette uttrykket.

Til dette bryllupet kan du også gå med skjørt og en fin bluse, eller elegante bukser og buksedrakter dersom du ønsker det!

Mørk dress
1) Fransa kjole Nadia 699,-  2) Floyd kjole Josefine kort 1 299,-  3) Floyd kjole Layla 599,-  4) Fransa kjole Alison 799,-  5) Soaked maxikjole Mary 1 149,-

Står det derimot «sommerlig pent» på invitasjonen, står du ganske fritt til å velge et festfint sommerantrekk etter eget ønske. Husk likevel på de generelle retningslinjenene, unngå rødt, hvitt og svart, og velg heller ikke et veldig dristig antrekk.

Lette kjoler med lekkert blomstermønster eller lyse pastellfarger er å foretrekke. Disse kjolene kan for eksempel kombineres med kilehælsandaler og en enkel, lys skulderveske. Og hvorfor ikke toppe antrekket med en blomsterkrans på hodet?

Vi har allerede samlet de fineste vår- og sommerkjolene i en trendguide som du kan lese her.